Gyógyturizmus
Fizioterápiás Gyógyközpont PDF Nyomtatás E-mail

alt

A kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház alegységeként működő központi korházban ingyenes fizioterápiás kezelésre nyílik lehetőség. Egy korszerűen berendezett fizioterápiás rendelőbe várják a pácienseket.  A jelentkezéshez szükséges a családorvos által adott küldőpapír, mellyel 4 díjmentes gyógykezelési procedurát lehet igényelni.  A gyógykezeléseket magas szakvégzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakemberek végzik.
A kezelőközpont szolgáltatásai: lézerkezelés, ultrahang, interferencia, magneto-diaflux terápia, diadynamik, Iontoforézis (galván árammal).
A széndioxidos(ásványvízes kádfürdőt és mofettekezelést a Szívkórházban lehet igényelni.

Bővebb információk: www.cardiologie-covasna.ro

                                      Tel: 0267-340530

 
Borvízkútak PDF Nyomtatás E-mail

 

Kovásznát az ásványvízek városának is nevezik, a különféle, gyógyhatású savanyúvizekben gazdag altalaja révén. A szénsavas ásványvíz(borviz) nemcsak a fürdőkben nyújt természetes gyógyulási lehetőséget, hanem ivókúrára is alkalmas, számos betegségre gyógyír.


Kovászna központi körzetében 4 borvízkút található, az Elvira-, a Kati-, az Iskolai- és a Patakmenti-forrás.
Az Elvira-forrás a város központi parkjában található, nevét Gocz Elvira kovásznai születésű francia állampolgárról kapta, aki a források felépítményének műépítészeti felújítását finanszírozta. Igazából két, különböző vegyi összetételű forrás csorog a zöld fedél alatt, egyik folyamatos használatra is alkalmas, a másik viszont nagyon sós, ez már gyógyvízként ajánlott. Ez utóbbit a helybeliek Józanító forrás néven ismerik. Az Elvira 1 forrás vizét 75 méter mélyről búvárpumpa hozza fel, a Józanítót(Elvira 2) saját széndioxid kitörése nyomja felszínre. A fürdővendégek előszeretettel használják ivókúrára is. Vizére jellemző az erős vasasság, emellett szódabikarbonátos, szénsavas, kálciumkloridos, nátriumos. Kezelési javallatok: idült vastagbélgyulladás, epebántalmak, vízháztartási problémák, balesetek utáni mozgásbántalmak és reumatikus ízületi elváltozások esetén. Az Elvira 2 (Józanító) forrás annyira sós, hogy ha a palacsintatésztát ezzel hígítjuk, nem is kell bele sót tenni. Józanító hatása abban áll, hogy segít a szervezet alkohol által megrontott elektrolitikus egyensúlyának helyreállításában, tehát rehidratál.
A Kati-forrás a Montana szálló alatt található, kissé félreesik a központtól. Kellemes aromájú vize van, a város és környéke lakói „zsákszámra“ hordják a vizet csorgóiból. Szódabikarbonátos, szénsavas, kálciumkloridos, nátriumos jellegű. Idült vastagbélgyulladás, epebántalmak esetén javallott fogyasztani. A Csíkdánfalván 2010-ben szervezett székelyföldi Aquarius, a borvíz ünnepe című rendezvényen több mint 40 forrás közül a harmadik díjat nyerte el.
Az Iskolai-borvíz a Kőrösi Csoma Sándor Líceum mellett található. Szódabikarbonátos, klóros, nátriumos, szénsavas víz. Ivókúrára ajánlatos, sajátos idegbántalmak, krónikus arteriális és vénás keringési zavarok, illetve fokozott magas vérnyomás esetén.
A Patak - menti forrás a Kovászna szálloda előtt található, a patak medrének oldalában. Időszakosan folyik, ugyancsak vasas, szénsavas, enyhén kénes vizű forrás.

 
Stressz ellen PDF Nyomtatás E-mail

A kovásznai mofetták szén-dioxidja mellett megtalálható radon gáz, a sejtek anyagcseréjének fokozására, a szabad gyökfogók termelődésére, az immunrendszer működésére van jó hatással. A szén-dioxid hatásának köszönhetően javul a bőr alatti keringés is, mely segíti a szervezet méregtelenítési folyamatát. A kezelés ezért kifejezetten jó kiegészítője lehet a különféle léböjtkúráknak, fogyókúráknak, eredményes a narancsbőr kezelésében is. Szaunával, masszázzsal, jacuzzival, a hegyi levegőn végzett bármilyen mozgással kombinálva, alkalmas lehet a stressz oldására is.

 
Mi a mofetta? PDF Nyomtatás E-mail

A mofetta vulkanikus utóműködésből származó, főleg széndioxidból álló gázfeltörés. Olasz szó, amely a latin mephitis szóból (bűzös kipárolgás) származik. Franciaországban, Olaszországban, Jáva szigetén, vagy az Amerikai Egyesült Államokban lévő Yellowstone Nemzeti Parkban is vannak mofetták. Székelyföldön a mofetta nagyon gyakori jelenség, a lakosság keringési zavarok gyógyítására használja. A furfangos székelyek azt is tartják, hogy a mofetta a legjobb vágyserkentő.
Az egyik legismertebb természetes mofetta vidékünkön a torjai Büdös-barlang, amely a feltörő széndioxid gáz és erős kéntartalma miatt kapta ezt a nevet. De Kovásznán még sok helyen a pincékben is van széndioxid-feltörés. A hivatalosan üzemelő mofetták látogathatók, ám javasolt az előzetes orvosi ajánlás. Sajátosságuk a magas széndioxid-koncentráció (ami akár a 98%-ot is eléri).
Egyes mofetták radont is tartalmaznak. Az ebből eredő radioaktivitás egyike a gyógy tényezőknek. Bizonyított, hogy a mofettázás növeli a sportteljesítményt az izmok jobb vérellátásának következtében, de hasonló okból a férfiak számára potencianövelő hatása is van.

A Kovászna központjában található mofetták hagyományos, eredeti formájukban maradtak fenn. Ilyen a Bardócz-, a Bene- és a később épült Banu-mofetta.

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 135


1. oldal / 2