Látnivalók a megyében
Szent Anna tó és Mohos tőzegláp PDF Nyomtatás E-mail

A Mohos-tőzegláp és a Szent Anna-tó az Európa-szerte ismertebb természeti ritkaságok közé tartozik.
A Szent Anna-tó Kelet-Európa egyetlen épségben megmaradt vulkáni krátertava. A Csomád-hegycsoporthoz tartozó Nagy-Csomád ikerkráterének egyikében alakult ki, 950 méter tengerszint feletti magasságban.
A majdnem szabályos kör alakú tó 22 hektár kiterjedésű, 1737 méter kerületű és átlagban 4 méter mélységű. Forrása nincs, vizének utánpótlásáról a környező hegyek tavaszi hóolvadása gondoskodik.
Élővilága szegényes, ami a víz alacsony ásványi só-tartalmának tudható be. A tó északi, északnyugati partján megindult a feltöltődés, fenekét vastag iszapréteg borítja.
A tó mellett található a Szent Anna-kápolna, ahol minden évben Anna-napi búcsút rendeznek, ez akatolikus hívők egyik jelentős zarándokhelye.
A tavat a tőzegláptól mindössze egy keskeny nyereg választja el.


A Mohos-tőzegláp hajdani kiterjedt víztükre négyszerese volt a Szent Anna-tó felületének. A Mohos-tó évezredeken át egyre apadt, és lassan elmocsarasodott, igazi magashegyi fel láppá változva. Huzamosabb esőzések idején a 10 méter vastag iszapos tőzegréteg úgy megtelik vízzel, mint a szivacs, és akár az elkószált szarvasmarhát is elnyeli. A tőzeg az évezredek során elhalt tőzegmohák tömkelegéből halmozódott fel.
A tőzegláp területén számos nyílt vízfelület (tószem) és különböző növényritkaságok is találhatók.

Annak érdekében, hogy az ide látogató turisták ne károsítsák a területet, a környezetvédők pallót építettek az ingoványos talaj fölé, a láp egy része idegenvezetővel bejárható.

Időpontegyeztetés és bejelentkezés  a 0040-728127998 -es telefonszámon, Kerezsi Lászlónál.

www.szentanna-to.ro


Szent Anna tó a kilátóról

 
Bálványosvár PDF Nyomtatás E-mail

Bálványosfürdő Kovászna megye másik híres klimatikus gyógyhelye, Kovásznától 37 km-re található, Kézdivásárhelyről a Torja felé vezető útvonalon kell megközelíteni. A Bodoki-hegység, a Csomád-hegytömb és a Torjai-hegység találkozásánál fekszik, 770 és 940 m tengerszint feletti magasságban. A mai gyógyfürdőhely három régi, egykoron működő fürdőtelep összeolvadásából keletkezett.
A gyógyfürdő közelében van a híres torjai Büdös-barlang, amely nevét a széndioxiddal együtt feltörő kéngázak (kén-hidrogén, kén-dioxid) jellegzetes szagáról kapta. Ezt a barlangot tartják Európa legnagyobb természetes mofettájának. (Mofetta alatt a földbe mélyedő üregekben ülepedő széndioxid-gázt értik a geológusok és a fürdőgyógyászok egyaránt. A széndioxid gáz ülepedésének oka: molekuláris tömege 44, emiatt 1,47-szer nehezebb a levegő – oxigén plusz nitrogén – 29-es molekuláris tömegénél.)
Mind a mofetta, mind a szabadtéri ásványvízes medence a gyógyfürdőzést szolgálja. A Csiszár-fürdőhöz, az Apor lányok feredőjéhez a Mikes-fürdőkhöz jelzett erdei ösvényen lehet eljutni.

A fürdőtelep legérdekesebb látnivalója a Bálványosvár maradványa, amely a hegy tetején, 1041 m (tsz. f.) magasságban emelkedik ki az erdőből.
A 11–12. században épült, nevét onnan kapta, hogy építtetője, Apor Szilamér – a monda szerint – a pogányok legyőzése után ide vonult vissza az ősi isteneket imádni. A székelyek két ízben is elűzték a tatárokat falai alól. Legkorábbi része, az úgynevezett öregtorony az 1970-es földrengéskor omlott le és kapta mai csonka formáját. Az öregtorony romjairól csodálatos kilátás nyílik Bálványosra. A táj szépsége és rejtelmes múltja több írót is megihletett: Bálványosvár legendáját többek között Jókai Mór és Benedek Elek is feldolgozta.


A várhoz a fürdőtelep központjától induló, piros kereszttel jelzett turistaösvény vezet, a gyalogtúra 2 órás.

 
Rétyi Nyír PDF Nyomtatás E-mail

A Sepsiszentgyörgy – Kovászna útvonalon található a Rétyi Nyír természetvédelmi terület. A terület tengerszint feletti magassága 513 és 545 m között váltakozik. A 15 négyzetkilométernyi futóhomokos területből 2 km² védett terület csupán, ez tavirózsáiról és különleges flórájáról híres.
A Nyír homokos talaját a Feketeügy folyó alakította ki, a homokos terület egészén megjelent a negyedkort követő időszak preboreális, jellegzetes fafaja, a göcsörtös nyír (Betula verrucosa). A homokbuckák között még ma is, de különösen amikor a talajvízszint a felszínhez közel van, közel 100 kisméretű tó vize csillog.
A Nyír jellegzetes szárazságtűrő növénye a homoktövis (Hippophae rhamnoides). A buckák között kéklő tavak víztükreit békalencse, békatutaj, békaszőlő és tócsagaz szövedéke fedi. Ritka növényfajok is élnek itt: a rovarevő aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) és a tenyérnyi fehér virágait egész nyáron nyítogató fehér tündérrózsa (Nymphaea alba). A tőzeglápok mohaszőnyegében él a szintén ritka kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia), a tőzegpimpó és a lizinka társaságában.
Itt találnak otthonra  a böjti récék, tavaszi madárvonulás idején pedig a bíbicek, csérek, szerkők ütnek tanyát. Népesebb az énekes madarak hada, a nádasok apró madárvilága. 1970-ben fácánokat  is telepítettek a Nyírbe.

A természetvédelmi terület állandó lakója az őz, a szarvas. Gyakori a vörös róka, a borz, a mókus, a vadmacska, a mezei nyúl és a vaddisznó. A tavak - lápok kedveznek a kétéltű fajoknak, így a tarajos és a pettyes gőtéknek is. A sok-sok békafaj között reliktum-fajnak is tekinthető a mocsári béka (Rana arvalis Nilss). Ez a hely ennek a fajnak az egyetlen biztos – és egyben legdélibb– előfordulási helye.

A Rétyi Nyír szomszédságában található a Rétyi-tó, a megye egyik legnagyobb kiterjedésű mesterséges tava, alkalmas horgászatra, a parton sátorozásra.
 
Besenyői tó PDF Nyomtatás E-mail

A Besenyői-tó Kovászna megye legnagyobb mesterséges tava, Kovásznától (autóval) fél órányira található, Maksa község központjában kell letérni a 11-es országútról Besenyő falu irányába.
A tározó az 1980-as években épült, a bodoki hegyek mélyéből eredő, kristálytiszta erdei patakot duzzasztották fel. A partot dombok, erdő, hétvégi házak és strandnak kijelölt hely övezi. A természetet kedvelő embernek ideális hely kirándulásra, fürdőzésre, csónakázásra, túrázásra, gombászásra, horgászásra, télen korcsolyázásra, szánkózásra. Sátorozni is lehet, nem kiépített körülmények között.

 

 
Haszmann Pál Múzeum PDF Nyomtatás E-mail

Az 1974-ben Csernátonban alakult tájmúzeum tárgyi anyagának nagy része id. Haszmann Pál helytörténész magángyűjteményéből származik. A kiállítás a Damokos udvarházban került berendezésre. A múzeumban Felső-Háromszék népművészetének legszebb darabjai kalauzolják el a látogatót a székely festett bútorok, kályhacsempék, szőttesek világába. A múzeum előtti szabadtéri kiállításon nemcsak székely kapukat, parasztházakat, hanem faragott fejfa-gyűjteményt és látványos mezőgazdasági szerszámokat, illetve gépeket lehet és érdemes megtekinteni.

A múzeum keretén belük működik a Csernátoni Népfőiskola, ahol hagyományos mesterségeket lehet elsajátítani( fafaragás, bútorfestés, szövés, fonás).

Elérhetőség: E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,

Tef: 0267-367566

 

 

 

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/infocova/public_html/templates/info_covasna/html/pagination.php on line 135


1. oldal / 2