Látnivalók a városban
A Sikló PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 13
ElégtelenKitűnő 

A kovásznai Sikló egy keskeny nyomtávú iparvasúti hálózat része. A kisvasút a Sepsiszentgyörgy–Kézdivásárhely–Bereck normál nyomközű vasút kovásznai állomását kötötte össze a Háromszéki-havasok hegyközi medencéjében található fakitermelő teleppel, Kommandóval. Az itteni, alig kihasznált, nagy kiterjedésű erdőségből kitermelt fa és a Kommandón (valamint akkoriban még néhány környező telepen) előállított deszkaáru szállítása érdekében kezdték el kiépíteni 1888-ban. A nagy szintkülönbségek miatt célszerű volt két különálló vasútvonalat építeni, amelyeket a kovásznai Tündérvölgyben lévő Sikló kötött össze. A Sikló a világon ma már rendkívül ritka gépezet, mely gravitációs-állványkocsirendszerű volt, ami azt jelenti, hogy a felső állványkocsira állított fával megrakott vagonok súlyuknál fogva húzták fel a drótkötéllel hozzájuk kötött alsót, amely az üres kocsikat szállította. Így viszont két vasúti szerelvényre volt szükség, egyik a lenti, másik a fenti pályán vitte a vonatokat a Siklóhoz. A siklóvasút hossza 1236 méter, a két vége között 327 méter a szintkülönbség. A Sikló (és a kisvasút) közel száz évig működött folyamatosan. 1996-ban erdőtűz áldozata lett, de újjáépítették, viszont 1999-ban végleg leállt rajta a forgalom.

Maradványai megtekinthetők a Tündérvölgyben.
Az utóbbi években a tavaszi, nyári, őszi hétvégeken élményvonat jár a Szívkórház és a Siklóalsó közötti távon, amely különleges kikapcsolódás lehet gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A kisvonat erdőszélen halad végig, gyönyörű kilátást nyújtva a Tündérvölgyre. Alkalmanként (például Műemlékek Világnapja, juhászlakodalom, városnapok) gőzmozdony vontatja.

 
Gazdáné Olosz Ella Emlékgaléria PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 

G. Olosz Ella híres erdélyi magyar textilművész és néprajzkutató, Kovásznán élt, rajz és kézimunkatanárként.

Főbb textilmunkáit megtekinthetik a 2012-ben avatott, a Városi Művelődési Házban található emlékgalériában.

Látogatás esetén a Városi Könyvtárban kell először bejelentkezni.

 
Ignácz Rózsa és emlékszobája PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 

Ignácz Rózsa neves színésznő és írónő a fürdővárosban született a múlt század elején. Budapesten élt és alkotott maradandó életművet. Írásai közül megemlítjük a maga idejében nagyon merész Anyanyelve magyar, Született Moldvában, Rézpénz, Ünnepi férfiú, A vádlott című regényeket.
„Senki nem írt Kovásznáról olyan megható ragaszkodással, mégis őszintén és hitelesen, ennyire józanul s mégis szerető szenvedéllyel, mint Rózsa néni (Ikerpályáimon, Családi mondakör).” (Szabó Etelka)
A város központiparkjában helyezték el mellszobrát, amely Vargha Mihály alkotása. Az írónő emlékszobája a központi református parókia épületében látogatható.

 
Kádár László Képtár PDF Nyomtatás E-mail
A Kádár László Képtár időszakos képzőművészeti kiállításoknak ad otthont. A galéria a néhai geográfusról, Afrika-kutató professzorról kapta nevét, aki háromszéki gyökerekkel rendelkezett. Habár, nem kovásznai születésű, mégis kovásznainak vallotta magát. Szülei ingatlanját felajánlotta a Városi Képtár megalapításának céljából.
Nyitvatartás:
Kedd – Szombat: 11:00-16:00
Hol találom meg?
Az épület a Ștefan cel Mare és az Iskola utcát összekötő átjárónál található.

 
Kőrösi Csoma Sándor és emlékház PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 10
ElégtelenKitűnő 

Kőrösi Csoma Sándor, a magyarok őshazáját kutató nyelvtudós, orientalista, a tibetológia megalapítója, a Kovásznához tartozó Csomakőrösön született, mellszobra megtalálható a kovásznai Városi Művelődési Ház előtt, valamint Csomakőrös főterén.
Emlékszobája a falu kultúrotthonában, emlékháza annak közelében tekinthető meg.

 
1. oldal / 2