Mi a mofetta? PDF Nyomtatás E-mail

A mofetta vulkanikus utóműködésből származó, főleg széndioxidból álló gázfeltörés. Olasz szó, amely a latin mephitis szóból (bűzös kipárolgás) származik. Franciaországban, Olaszországban, Jáva szigetén, vagy az Amerikai Egyesült Államokban lévő Yellowstone Nemzeti Parkban is vannak mofetták. Székelyföldön a mofetta nagyon gyakori jelenség, a lakosság keringési zavarok gyógyítására használja. A furfangos székelyek azt is tartják, hogy a mofetta a legjobb vágyserkentő.
Az egyik legismertebb természetes mofetta vidékünkön a torjai Büdös-barlang, amely a feltörő széndioxid gáz és erős kéntartalma miatt kapta ezt a nevet. De Kovásznán még sok helyen a pincékben is van széndioxid-feltörés. A hivatalosan üzemelő mofetták látogathatók, ám javasolt az előzetes orvosi ajánlás. Sajátosságuk a magas széndioxid-koncentráció (ami akár a 98%-ot is eléri).
Egyes mofetták radont is tartalmaznak. Az ebből eredő radioaktivitás egyike a gyógy tényezőknek. Bizonyított, hogy a mofettázás növeli a sportteljesítményt az izmok jobb vérellátásának következtében, de hasonló okból a férfiak számára potencianövelő hatása is van.

A Kovászna központjában található mofetták hagyományos, eredeti formájukban maradtak fenn. Ilyen a Bardócz-, a Bene- és a később épült Banu-mofetta.