Borvízkútak PDF Nyomtatás E-mail

 

Kovásznát az ásványvízek városának is nevezik, a különféle, gyógyhatású savanyúvizekben gazdag altalaja révén. A szénsavas ásványvíz(borviz) nemcsak a fürdőkben nyújt természetes gyógyulási lehetőséget, hanem ivókúrára is alkalmas, számos betegségre gyógyír.


Kovászna központi körzetében 4 borvízkút található, az Elvira-, a Kati-, az Iskolai- és a Patakmenti-forrás.
Az Elvira-forrás a város központi parkjában található, nevét Gocz Elvira kovásznai születésű francia állampolgárról kapta, aki a források felépítményének műépítészeti felújítását finanszírozta. Igazából két, különböző vegyi összetételű forrás csorog a zöld fedél alatt, egyik folyamatos használatra is alkalmas, a másik viszont nagyon sós, ez már gyógyvízként ajánlott. Ez utóbbit a helybeliek Józanító forrás néven ismerik. Az Elvira 1 forrás vizét 75 méter mélyről búvárpumpa hozza fel, a Józanítót(Elvira 2) saját széndioxid kitörése nyomja felszínre. A fürdővendégek előszeretettel használják ivókúrára is. Vizére jellemző az erős vasasság, emellett szódabikarbonátos, szénsavas, kálciumkloridos, nátriumos. Kezelési javallatok: idült vastagbélgyulladás, epebántalmak, vízháztartási problémák, balesetek utáni mozgásbántalmak és reumatikus ízületi elváltozások esetén. Az Elvira 2 (Józanító) forrás annyira sós, hogy ha a palacsintatésztát ezzel hígítjuk, nem is kell bele sót tenni. Józanító hatása abban áll, hogy segít a szervezet alkohol által megrontott elektrolitikus egyensúlyának helyreállításában, tehát rehidratál.
A Kati-forrás a Montana szálló alatt található, kissé félreesik a központtól. Kellemes aromájú vize van, a város és környéke lakói „zsákszámra“ hordják a vizet csorgóiból. Szódabikarbonátos, szénsavas, kálciumkloridos, nátriumos jellegű. Idült vastagbélgyulladás, epebántalmak esetén javallott fogyasztani. A Csíkdánfalván 2010-ben szervezett székelyföldi Aquarius, a borvíz ünnepe című rendezvényen több mint 40 forrás közül a harmadik díjat nyerte el.
Az Iskolai-borvíz a Kőrösi Csoma Sándor Líceum mellett található. Szódabikarbonátos, klóros, nátriumos, szénsavas víz. Ivókúrára ajánlatos, sajátos idegbántalmak, krónikus arteriális és vénás keringési zavarok, illetve fokozott magas vérnyomás esetén.
A Patak - menti forrás a Kovászna szálloda előtt található, a patak medrének oldalában. Időszakosan folyik, ugyancsak vasas, szénsavas, enyhén kénes vizű forrás.