Tündér Ilona Vára PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 9
ElégtelenKitűnő 

A Kovászna központjától mintegy 5 kilométerre lévő Miske-erdő kimagasló hegycsúcsán található annak a várnak maradványai, amelyet a helybéliek Tündér Ilona vagy Miske váraként ismernek. Eredetéről és egykori lakóiról nincsenek megbízható adatok. A néphit azt tartja, hogy a várban Tündér Ilona lakott, akinek roppant kincse a vár pincéjében volt elrejtve. A pince titkos bejáratát mindig egy éber kakas őrizte, amely csak hét évben egyszer aludt el. Ekkor megnyíltak a pince kapui, s aki ezt a pillanatot kileste, a pince falait díszítő gyémántos virágokat hozhatott ki. Azt is regélik, hogy a várat Bálványossal aranyhíd kötötte össze, néha ezen sétált át Tündér Ilona magányosan vagy kíséretével az egyik várból a másikba.
Miután Tündér Ilona elhagyta az emberek országát, a vár is omladozni kezd. A körülötte vadon termő gyümölcsök, rozmaringcserjék annak bizonyítékai, hogy itt volt Tündér Ilona virágoskertje. Azt tartják, még most is lejárnak ide holdvilágos éjeken a tündérek virágot öntözni.
Valószínű, hogy a Bálványos  vár fele vezető „aranyhíd” a környéken gyakran előforduló borvízforrások vonulatát jelképezi. Egyes kutatások és ásatások alapján dák várnak mondják, de sokkal valószínűbb, hogy része volt a háromszéki védvár-vonulatnak.
Napjainkban romokat láthatnak az odalátogatók, már csak az erdei séta kedvéért is érdemes fölkeresni.
A Várhegyről kilátás nyílik a városra.